Ystad har en historia vi vill berätta …

Östersjön var stinn av sill och på strandremsorna runt Vassån, ungefär vid Birgittakapellet och där Systembolaget i dag ligger, landade båtarna sin fångst. Tyskarna kom med lünbergersalt, vi blev mästare på sillsalteri och med handeln växte vår stad fram.

I stadsvapnet skrevs: Landet födde männen - havet skapade staden. Långt senare diktade Wiggo Andersson från Revhusen sin egen variant: Havet födde fisken. Fisken födde fiskarna. Fiskarna födde staden, eller för att tala med Sigurd TeHå Thomasson, Ystads vassaste penna: …… det säger oss, att det var helt naturligt att den urbrända ekstockens lurviga navigatörer lade till just här, när de för rätt många växelperioder sen sökte tomträtt på denna kust.
Ekskogen slöt sig skyddande kring en markant inbuktning, som fortsatte uppåt i ett kanske ganska betydande istidsflöde. Här var förvisso en lämplig campingplats redan för – ja, vårt äldsta bearbetade fynd är cirka 9000 år. Den lilla staden vid sidan om allfarvägen har kanske stått tämligen stilla under år och århundraden. Men den har aldrig förlorat sin själ. Ystad är en stad, som lyckats bevara något av hjärtansfröjd och blå viol i en värld av tistelhö ….Här, med Rosariet som fond, planerar vi läktare för 300 personer och c:a 20 föreställningar.

grupp-juni-17-A
Delar av gänget som ska göra’t! Foto Jan Pontho


Vår stads förnämsta byggnadspärla Klostret, firar i år 750-årsjubileum. 1950, 1951 och 1953 ägde klosterspel rum. Inför sommaren 2018 är vi ett gäng som vill göra det igen i Klosterträdgårdens rosensköna omgivning. Vi låter det traditionella krönikerspelet gifta sig med kabaré- och revyformen. I dramatiken väver vi in sånger, danser, musik och komik till en föreställning om vad som faktiskt har hänt här. Tanken på f ö r s o n i n g är vårt bärande tema med målet att gestalta tre akter under rubrikerna:

• Ystad. Hur staden kom till. Om sillen, sillsalteri och ur-Ystadiensaren.
• Gråbröderna kommer, de sprider fridens evangelium, bygger klostret och bedriver hantverk tills
• Utdrivningen 1532 då adel, frälse, borgare och pöbel, med lögner om vad som egentligen stod i ett brev från kungen, i det Danmark vi tillhörde, tvingar dem på flykt.

Obs! Preliminärt: Urpremiär: lör 30 juni. 2018 Övriga föreställningar, ons, fre, lör: 4, 6, 7, 11,13, 14, 18, 20, 21, 25, 27, 28 juli, samt 1, 3, 4, 8, 10, 11, 15, 17, 18 augusti. Anmäl förhandsintresse för biljetter till info@yst.nu. Vi återkopplar.

 • Kontakta oss

  Ystads Stående Teatersällskap
  Hamngatan 16
  27143 Ystad

  070 – 394 72 10
  info@yst.nu
 • Följ oss

  Facebook
  Youtube
 • Samarbetspartners

  studieW