Tehå:s Ystad

SIGURD TEHÅ THOMASSON

Föddes den 11 maj 1910. Fadern Josef var sjökaptenen och modern Johanna hemmafru. Familjen flyttade till Tobakshejdan i Revhusen. Tehå berättar: – Det snöade in genom kökens halvdörrar. Ärtsoppan till de många fick ibland sågas i sönder. Den frös till en isklump under natten i brygghuset.  – 1917 hade jag vit sjömanskostym, den första och den sista. Tanken var god. Jag skulle vara proper som det hette. Men det var lika idiotiskt som fåfängt. Var gång jag var draperad i denna skrud, fick jag stryk. Efter tio minuter hamnade en våt boll i ryggen på mig. En T-Ford stänkte ner mig i Struda-Perssons hörna. En svävande duva lyckades pricka min axel med sin slutsats.  Sen dess har jag hårdnackat vägrat att bli Ystads Lucia.  – Pågarna från Husen var inte bara härdade av Herrens salta väder. De hade därtill finare manér. De pallade inte frukt. De klev upp på varandras axlar och åt upp äpplena där de satt. Endast skrabborna lämnades kvar som kvitton.

1934 hade Tehå vuxit och blivit 189 cm lång och vägde 94 kg. 1934 blir också Tehå:s absoluta höjdpunkt i idrottskarriären - då tar han nämligen SM-Guld i 5-kamp och blir både skånsk och svensk mästare. 1931 hade Tehå börjat på Arbetarrörelsens tidningen Aurora i Ystad först som sport- och idrottsjournalist men kom mer och mer att bli allmänreporter och krönikör under signaturen TEHÅ. Faktum är att Tehå debuterade i Ystads Allehanda redan 1930. Om Ystads Allehanda skrev han i Aurora: – Styrkan med Ystads Allehanda var att den i det längsta förmådde att spegla det stora sydostskånska lugnet, hur än världen larmat och stått på ända tre distansminuter utanför spridningsområdet. Långt senare återvände Tehå till YA under signaturen ”LORD LABAN”.                                                                                               

Tehå var en säregen tidningsman med raljant stil och ett måleriskt språk. Högst provinsiell, starkt knuten till sin stad bland vars original och bisarra händelser han hämtade stoff till sina skriverier. Han kunde skriva spetsfundigheter om myndighetspersoner utan att någon tog illa vid sig.  En gång liknade han en sådan person vid en mongolhövding. Tehå beskrivs som tystlåten, bohem, blyg, fridsam, ensling, en främmande fågel men också lekfull. Själv kallade han sig för klisterburksproletär.

På Tehå:s 60-årsdag skrev Ystads stadsfullmäktiges ordförande Eric Andersson:                           

Du är den siste bohemen i vår stad och den siste flanören. Tyvärr finns inte längre någon tid över för folk att flanera. Och det finns inte plats. Bilar, parkeringshus och parkeringsplatser måste istället ha sitt. Det bör understrykas att du har betytt oerhört mycket som opinionsbildare särskilt under din tid i Aurora. Miljövård och tradition slogs du för långt innan det blev moderna begrepp. Du kan lugnt blicka tillbaka på en insats, som varit av stor betydelse för vår stad.

Den 9 augusti 1983 dog Tehå.                                                                                                  

Vår föreställning vill kasta nytt ljus över denne, den vanliga ystadbons formidable krönikör.

BÖCKER AV TEHÅ: 1955 Leendets Band ihop med Elias Nilsson. 1965 Smilbandet. 1966 Famntaget mellan forntid – framtid. 1967 Källskratt. 1970 Hjärtansfröjd. 1977 Brittsommar blänk över ljugarens bänk. 1990 Från mörkret mot ljuset sammanställd av Sven Fridh.  2008 En bok om TeHå, av Bo Bjelvehammar.